تجمیع مالیاتی چیست و چگونه انجام میشود؟

تجمیع مالیاتی

تجمیع مالیاتی به معنای این است که چندین مالیات با هم ترکیب شده و به صورت یک مالیات واحد دریافت می‌ شود. این روش میتواند ساده ‌سازی محاسبه و پرداخت مالیات را به همراه داشته باشد. برای مثال، در ایران، مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر فروش و مالیات بر خدمات با هم تجمیع شده و به عنوان مالیات بر ارزش افزوده دریافت می ‌شود. اما تجمیع مالیاتی ممکن است منجر به کاهش شفافیت و عدالت مالیاتی شود.

منظور از تجمیعی در معاملات فصلی

تجمیعی در معاملات فصلی به این معنی است که اگر در یک فصل (سه ماه) معاملاتی با مبلغ کمتر از حد نصاب معاملات کوچک انجام دهید، می ‌توانید این معاملات را در یک سطر به صورت تجمیعی در سامانه سازمان مالیاتی ثبت کنید.
مثال، یک فاکتور تجمیع مالیاتی
اگر در یک فصل ۱۰۰ بار خریدی با مبلغ ۵۰۰ هزار تومان انجام دهید، نیازی نیست که اطلاعات کامل و کد اقتصادی طرف مقابل را برای هر خرید وارد کنید. بلکه می ‌توانید این خریدها را در یک سطر با مبلغ کل ۵۰ میلیون تومان و شرح (معاملات کمتر از ۵ درصد مبلغ حد نصاب) ثبت کنید. البته این امکان فقط برای خریدها و نه فروش ‌ها وجود دارد.

میزان حد نصاب معاملات کوچک

حد نصاب معاملات کوچک مبلغی است که در ابتدای هر سال از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی تعیین شده و ملاک ارزیابی سایر معاملات در مناقصات، سنجش هزینه ‌ها در صورت های مالی اساسی و ثبت معاملات در گزارشات خرید و فروش قرار می‌ گیرد.
بر اساس بخشنامه وزارت امور اقتصادی و دارایی، حد نصاب معاملات کوچک برای سال ۱۴۰۲ مبلغ ۲۲۰ میلیون ریال است. این مبلغ بر اساس شاخص‌ های کالا و خدمات اعلام شده از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران محاسبه شده است.
معاملاتی که مبلغ مورد معامله بیش از سقف مبلغ معاملات کوچک بوده اما از ده برابر سقف ارزش معاملات کوچک تجاوز نکند، معاملات متوسط و معاملاتی که مبلغ برآورد اولیه آنها بیش از ده برابر سقف ارزش مبلغ معاملات کوچک باشد، معاملات بزرگ نام دارد.

فاکتور هایی را که میتوان به روش تجمیع مالیاتی ثبت کرد

فاکتورهای تجمیعی آن دسته از فاکتورهای خرید و فروش هستند که مبلغ آن ها کمتر از 5 درصد حد نصاب معاملات کوچک باشد و طرف مقابل اشخاص حقیقی یا حقوقی مختلف باشند. در این صورت، نیازی به درج کد اقتصادی یا شناسه ملی طرف مقابل نیست و می توان مجموع این فاکتورها را در یک رکورد در صورت معاملات فصلی ثبت کرد.
برای ثبت فاکتورهای تجمیعی در نرم افزارهای مختلف، ممکن است روش ‌های متفاوتی وجود داشته باشد. برای مثال، در نرم افزار سپیدار، می‌ توانید از قسمت صدور فاکتور فروش، گزینه تجمیعی را انتخاب کنید و مبلغ کل فاکتور های تجمیعی را وارد کنید. سپس در قسمت توضیحات، شماره فاکتورهای تجمیعی را ذکر کنید.

روشی که با آن فاکتورهای اشخاص حقوقی و شرکت ها ثبت میشود

اگر شما قصد دارید فاکتور رسمی صادر کنید، باید بر اساس قوانین وزارت امور اقتصادی و دارایی و مورد تایید سازمان امور مالیاتی باشد. فاکتور رسمی باید شامل مشخصات کامل فروشنده و خریدار، شرح کالا یا خدمات، مبلغ و مالیات و ارزش افزوده باشد. همچنین باید از فرم‌ های معتبر و شماره‌ گذاری شده استفاده کنید.
اگر شما قصد دارید فاکتور الکترونیکی صادر کنید، باید از سامانه مودیان استفاده کنید. سامانه مودیان یک سامانه متمرکز برای صدور و ارسال صورتحساب‌ های الکترونیکی است که از سال ۱۴۰۱ برای تمام شرکت ‌ها و بنگاه‌ های اقتصادی الزامی شده است. برای صدور فاکتور الکترونیکی، شما باید ابتدا در سامانه مودیان عضو شوید و کلیدهای امنیتی خود را تهیه کنید. سپس می ‌توانید از طریق نرم‌ افزار حسابداری خود یا وب‌ سایت سامانه مودیان فاکتورهای خود را صادر و ارسال کنید.

فاکتور هایی تجمیعی و تجمعی در ارسال معاملات فصلی چه تفاوت هایی دارند

فاکتورهای تجمیعی و تجمعی در معاملات فصلی دو روش متفاوت برای ثبت و ارسال اطلاعات معاملاتی به سازمان امور مالیاتی هستند. تفاوت آن ‌ها به شرح زیر است
• فاکتورهای تجمیعی: زمانی که مبلغ هر فاکتور خرید یا فروش از 5 درصد حد نصاب معاملات کوچک کمتر باشد، می ‌توان فاکتورهای مربوط به اشخاص حقیقی یا حقوقی مختلف را در یک رکورد به صورت تجمیعی ثبت کرد. در این حالت، نیازی به درج شماره اقتصادی یا مشخصات طرف مقابل نیست و فقط مبلغ معاملات اعلام می ‌شود؛
• فاکتورهای تجمعی: زمانی که چندین فاکتور خرید یا فروش از یک طرف حساب در یک فصل مالیاتی وجود داشته باشد، می ‌توان مجموع مبالغ فاکتورها را در یک رکورد به صورت تجمعی ثبت کرد. در این حالت، باید شماره اقتصادی و مشخصات طرف مقابل را درج کرد و توجه داشت که نوع کالا یا خدمات مهم نیست.

روش ثبت تجمعی در معاملات فصلی

ثبت تجمعی یعنی ثبت فاکتورهای خرید و فروش از اشخاص حقوقی که مشمول ثبت نام در نظام مالیاتی هستند، در یک رکورد و با درج شماره اقتصادی طرف مقابل. این روش برای کاهش تعداد رکوردهای معاملات فصلی مفید است.
برای ثبت تجمعی در معاملات فصلی، باید مراحل زیر را دنبال کنید
• ورود به سامانه ارسال صورت معاملات فصلی؛
• انتخاب نوع معامله (خرید یا فروش) ؛
• انتخاب گزینه مشمول ثبت نام در نظام مالیاتی؛
• وارد کردن شماره اقتصادی طرف مقابل ؛
• وارد کردن مبلغ کل فاکتورهای خرید یا فروش از طرف مقابل؛
• ثبت و ارسال رکورد.

روش ثبت تجمیع مالیاتی در معاملات فصلی

ثبت تجمیعی یعنی جمع بستن مبلغ های چندین فاکتور مختلف و ثبت آن ها در یک رکورد. این روش برای فاکتورهایی که مبلغ هر کدام از آن ها کمتر از 5 درصد حد نصاب معاملات کوچک باشد، قابل استفاده است. برای سال 1400، حد نصاب معاملات کوچک برابر با 650,000,000 ریال و 5 درصد آن برابر با 32,500,000 ریال است. بنابراین، اگر مبلغ فاکتور خرید یا فروش شما در هر دوره کمتر از این مبلغ باشد، می ‌توانید آن را به صورت تجمیعی در معاملات فصلی ثبت کنید.
برای ثبت تجمیع مالیاتی، باید به سامانه ارسال معاملات فصلی وارد شوید و گزینه ثبت تجمیعی را انتخاب کنید. سپس می‌ توانید مبلغ معاملات خرید یا فروش خود را در قسمت مربوطه وارد کنید. در این حالت، نیازی به درج شماره اقتصادی یا شناسه ملی طرف مقابل نخواهد بود. برای ثبت بیشتر از یک فاکتور، می‌ توانید گزینه ثبت و جدید را انتخاب کنید. پس از ثبت تمام فاکتورهای مورد نظر، باید گزینه تایید نهایی را بزنید تا اطلاعات شما به سامانه ارسال شود.

آموزش ارسال تجمیع مالیاتی در صورت معاملات فصلی

صورت معاملات فصلی یک گزارش الکترونیکی است که شامل اطلاعات خرید و فروش، قراردادها، صادرات و واردات و سایر معاملات مالیاتی مودیان است. برای ارسال این گزارش، شما باید از سامانه سازمان امور مالیاتی کشور به آدرس tax.gov.ir استفاده کنید.
برای ارسال تجمیعی صورت معاملات فصلی، شما دو روش دارید
• روش برخط: این روش برای آن دسته از مودیانی است که در سامانه ثبت ‌نام مودیان، کد کاربری و کلمه عبور مرحله دوم را دریافت کرده ‌اند. با ورود به سامانه، شما می ‌توانید اطلاعات مربوط به خرید، فروش، قراردادها و سایر معاملات را به صورت آنلاین ثبت و ارسال کنید؛
• روش غیر برخط: این روش برای آن دسته از مودیانی است که از سیستم‌ های رایانه ‌ای خرید و فروش استفاده می ‌کنند. شما می ‌توانید با هماهنگی با تولید کنندگان نرم‌ افزارهای مالی، قالب مورد نظر سازمان مالیاتی را از سیستم خود دریافت و با استفاده از نرم ‌افزار کنترلی و ارسال اطلاعات، اطلاعات خود را به صورت یکجا ارسال کنید.
خیلی از شما همراهان عزیز ممنونم که من را تا پایان مقاله همراهی کردین.
میخواهم به مهم ترین سوالاتی که شما از آکادمی دکتر مژگان مدحج پرسیدید پاسخ دهم.
1- تجمیع مالیاتی چیست؟
همانطور که در بالای مقاله توضیح دادم تجمیع مالیاتی به معنای این است که چندین مالیات با هم ترکیب شده و به صورت یک مالیات واحد دریافت می‌ شود. این روش میتواند ساده ‌سازی محاسبه و پرداخت مالیات را به همراه داشته باشد.
2- میزان حد نصاب معاملات کوچک چیست؟
در بالای مقاله توضیح دادم که حد نصاب معاملات کوچک مبلغی است که در ابتدای هر سال از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی تعیین شده و ملاک ارزیابی سایر معاملات در مناقصات، سنجش هزینه ‌ها در صورت های مالی اساسی و ثبت معاملات در گزارشات خرید و فروش قرار می‌ گیرد.
3- مراحل ثبت تجمعی در معاملات فصلی را نام ببرید؟
• ورود به سامانه ارسال صورت معاملات فصلی؛
• انتخاب نوع معامله (خرید یا فروش) ؛
• انتخاب گزینه مشمول ثبت نام در نظام مالیاتی؛
• وارد کردن شماره اقتصادی طرف مقابل ؛
• وارد کردن مبلغ کل فاکتورهای خرید یا فروش از طرف مقابل؛
• ثبت و ارسال رکورد.

2 پاسخ

    1. بله، می‌ توانید از فاکتورهای تجمعی برای رد کردن معاملات استفاده کنید. این فاکتورها به شرطی قابل ثبت تجمیعی هستند که مبلغ آن‌ ها کمتر از 5% حد نصاب معاملات کوچک باشد.
      در فاکتورهای تجمعی، اطلاعات طرف مقابل (مثل کد اقتصادی) ثبت نمی‌ شود. اگر مبلغ فاکتورهای خرید و فروش کمتر از 50,000,000 ریال باشد، می‌توانید آن‌ ها را به صورت تجمیعی در معاملات فصلی ثبت کنید.
      به عبارت دیگر، اگر مبلغ فاکتورها از 5% حد نصاب کمتر باشد، می‌ توانید آن‌ ها را به صورت تجمیعی در یک رکورد ثبت نمایید. این روش به حسابداران، به ویژه در مجموعه‌ های با حجم خرید و فروش بالا، کمک می‌ کند.
      نکته: مهلت ارسال صورت معاملات فصلی هر دوره، 45 روز پس از پایان هر فصل مالیاتی خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آغاز گفتگو
1
چطور میتونم کمکت کنم ؟
مرکز آموزشی ایل
سلام خوش آمدید چطوری میتونم کمکتون کنم ؟