حسابداری اموال و دارایی ثابت چگونه اعمال میشود؟
در حسابداری، داراییهای ثابت شامل داراییهایی هستند که برای مدت طولانی در دسترس هستند و به صورت مستمر در کسب و کار استفاده میشوند. برای اعمال حسابداری بر روی داراییهای ثابت، ابتدا باید آنها را ثبت کرد. سپس با استفاده از روشهای مختلفی مانند خط مستقیم، مانده نزولی و روشهای دیگر، استهلاک داراییها محاسبه میشود. در نهایت، برای تهیه گزارشهای مالی مانند بودجه و پیشبینیها، محاسبه بدهیهای مالیات بر عایدی سرمایه و تسلیم اظهارنامه مالیاتی، از اطلاعات حسابداری استفاده میشود.
اموال منقول و غیر منقول
هر شرکتی دارای یکسری اموال منقول و غیر منقول میباشد.
اموال منقول: به اموالی گفته میشود که قابل جابجایی و حمل و نقل باشند، مثل ماشین، کتاب، تلفن همراه، لوازم خانه،….
اموال غیر منقول: به اموالی گفته میشود که نشود از مکانی به مکان دیگر حمل کرد، مثل زمین، معدن، ساختمان،… اینها یکسری از اموال غیر منقول هستند که دارای حقوق و قوانین خاصی هستند که مرتبط است با مالک آنها. برای نقل و انتقال اموال غیر منقول باید سند رسمی تهیه شود.
انواع دارایی ها
- دارایی مشهود: دارایی مشهود، دارایی هایی هستند که عینی و قابل لمس باشند؛ این دارایی ها 2 ویژگی مهم دارند: اولین ویژگی تورم روی ارزش این دارایی ها بسیار تاثیر میگذارد و دومین ویژگی، این دارایی ها دارای عمر محدود هستند و به مرور زمان استهلاک میشوند. مثل: زمین، ساختمان، ماشین، و ….
- دارایی های نامشهود: دارایی های نامشهود، به دارایی هایی گفته می شود که فاقد ماهیت فیزیکی و قابل حس و لمس هستند، اما دارای حقوق و امتیازاتی هستند که برای واحد تجاری منافع آتی ایجاد می کنند. مثلا حق امتیاز، حق تالیف، علائم تجاری، سرقفلی و رمز ارزها از دارایی های نامشهود هستند. دارایی های نامشهود را می توان به دو دسته قابل تشخیص و غیر قابل تشخیص تقسیم کرد:
- دارایی های نامشهود قابل تشخیص آن دسته از دارایی هایی هستند که می توان آن ها را به صورت جداگانه از سایر دارایی ها تحصیل و ثبت کرد. مثلا حق امتیاز، حق تالیف، علائم تجاری و غیره.
- دارایی های نامشهود غیر قابل تشخیص آن دسته از دارایی هایی هستند که به عنوان جزء یک گروه از دارایی ها یا جزء یک واحد تجاری تحصیل می شوند. مثلا سرقفلی، اعتبار و شهرت و غیره.
- دارایی جاری؛
دارایی جاری به وجوه نقد و سایر داراییهایی گفته میشود، که انتظار میرود در جریان عملیات جاری واحد، ظرف یک سال تبدیل به وجه نقد گردند، فروخته شوند یا به مصرف رسند. مثلا موجودی کالا، حسابها و اسناد دریافتنی تجاری، پیشپرداختها و سرمایهگذاریهای کوتاهمدت از داراییهای جاری هستند. - دارایی های غیر جاری؛
دارایی های غیر جاری دارایی هایی هستند که در یک دوره مالی (یا یک چرخه عملیاتی) به فروش نمی رسند یا به وجه نقد تبدیل نمیشوند. مثلا سرمایه گذاری های بلند مدت، مالکیت معنوی، املاک و مستغلات و تجهیزات از دارایی های غیر جاری هستند. دارایی های غیر جاری در ترازنامه شرکت ظاهر میشوند و معمولا به شدت غیر نقد شونده هستند.
حسابدار اموال چه کار هایی باید انجام دهد
حسابدار اموال شخصی است که وظیفه ثبت، مدیریت و کنترل دارایی های ثابت و اموال شرکت یا سازمان را بر عهده دارد.
برخی از کارهایی که یک حسابدار اموال باید انجام دهد عبارتند از:
- ثبت اسناد خرید مربوط به دارایی های ثابت؛
- انجام فرآیندهای حسابداری مورد نیاز برای انتقال اموال منقول؛
- ثبت سند حسابداری برای تعویض دارایی های ثابت؛
- محاسبه استهلاک دارایی های ثابت؛
- طراحی کدینگ برای دارایی های ثابت.
دارایی های ثابت در حسابداری
دارایی های ثابت در حسابداری، دارایی هایی هستند که در طول مدت زمان ثابت باقی می مانند و تغییرات آنها به دلیل عواملی مانند مصرف، سایر عوامل کنترل شده یا خرابی تجهیزات و تسهیلات، تحریک نشده و با نگهداری مناسب میتوانند برای مدت بلند مدت مورد استفاده قرار گیرند.
دارایی های ثابت شامل منابعی هستند که یک شرکت برای تولید محصولات خود به آنها نیاز دارد. این دارایی ها معمولا از ارزش ثابتی برخوردارند و به میزان قابل تخمین و ثابتی در موجودی دارایی ها دخیل هستند.
حسابداری اموال و انبار چگونه است
حسابداری اموال و انبار به مدیریت و رصد اموال فیزیکی یک سازمان میپردازد. در حسابداری، دارایی های ثابت شامل منابعی هستند که یک شرکت برای تولید محصولات خود به آن ها نیاز دارد. این دارایی ها معمولا از ارزش ثابتی برخوردارند و به میزان قابل تخمین و ثابتی در موجودی دارایی ها دخیل هستند.
اهمیت حسابداری اموال و انبار
حسابداری اموال و انبار یکی از بخشهای اساسی مدیریت مالی و عملیاتی هر سازمان یا کسب و کار است. این حسابداری شامل ثبت و رصد دقیق موجودیها و اموال فیزیکی مانند مواد، کالاها، محصولات، داراییهای ثابت و موارد دیگر در انبارها یا مکانهای مختلف سازمان، مدیریت موجودی، ارزیابی ارزش، کنترل هدررفت و ضایعات، گزارشدهی، اجرای کنترلها، تطبیق با استانداردها، کاهش هزینهها، بهبود کنترل، افزایش بهرهوری، اطلاعات دقیق برای تصمیمگیری و مدیریت ریسک را شامل میشود. این حسابداری به سازمانها کمک میکند تا از سوءاستفاده، سرقت یا هدررفتهای نامطلوب جلوگیری کنند و بهبود جریان کار و تولید را تضمین کنند.
اصل بهای تمام شده چیست
اصل بهای تمام شده یا اصل بهای تمام شده تاریخی، یکی از اصلهای حسابداری است. مطابق با این اصل، تمامی رویدادهای مالی با توجه به قیمت تمام شده (ارزش نقدی) آنها در تاریخ وقوع، ثبت شده و در صورتهای مالی نمایش داده میشوند.
بهای تمام شده تاریخی، مبلغی است که واحد تجاری در زمان خرید یا فروش، پرداخت یا دریافت میکند. استفاده از این اصل باعث میشود که داراییها بیشتر از واقع گزارش نشوند. این اصل به سازمانها کمک میکند تا از سوءاستفاده، سرقت یا هدررفتهای نامطلوب جلوگیری کنند و بهبود جریان کار و تولید را تضمین کنند.
استهلاک دارایی ها
استهلاک، به معنی کاهش کارایی یک دارایی یا محصول در طی زمان در اثر استفاده از آن و یا قدیمی شدن فناوری و تکنولوژی آن است. استهلاک دارایی ها به معنی کاهش ارزش دارایی ها است و در واقع معیاری برای دوام یک دارایی ثابت است. در حقیقت استهلاک دارایی معادل واگذاری ارزش آن ها به محصول تولید شده توسط آن ها است. استهلاک داراییها به سازمانها کمک میکند تا از سوءاستفاده، سرقت یا هدررفتهای نامطلوب جلوگیری کنند و بهبود جریان کار و تولید را تضمین کنند.
از شما همراهان عزیز ممنونم که من را تا اینجای مقاله همراهی کردین.
میخواهم به مهم ترین سوالاتی که شما عزیزان از آکادمی دکتر مژگان مدحج پرسیدین پاسخ دهم.
1. چند نوع دارایی وجود داره؟
• دارایی مشهود؛
• دارایی های نامشهود؛
• دارایی جاری؛
• دارایی های غیر جاری.
2. تفاوت اموال منقول و غیر منقول را بنویسید؟
هر شرکتی دارای یکسری اموال منقول و غیر منقول میباشد.
اموال منقول: به اموالی گفته میشود که قابل جابجایی و حمل و نقل باشند، مثل ماشین، کتاب، تلفن همراه، لوازم خانه،….
اموال غیر منقول: به اموالی گفته میشود که نشود از مکانی به مکان دیگر حمل کرد، مثل زمین، معدن، ساختمان،… اینها یکسری از اموال غیر منقول هستند که دارای حقوق و قوانین خاصی هستند که مرتبط است با مالک آنها. برای نقل و انتقال اموال غیر منقول باید سند رسمی تهیه شود.
3. حسابدار اموال چه کاهایی انجام می دهد؟
• ثبت اسناد خرید مربوط به دارایی های ثابت؛
• انجام فرآیندهای حسابداری مورد نیاز برای انتقال اموال منقول؛
• ثبت سند حسابداری برای تعویض دارایی های ثابت؛
• محاسبه استهلاک دارایی های ثابت؛
• طراحی کدینگ برای دارایی های ثابت.
4. حسابدار اموال چه شخصی است؟
حسابدار اموال شخصی است که وظیفه ثبت، مدیریت و کنترل دارایی های ثابت و اموال شرکت یا سازمان را بر عهده دارد.