حسابداری پیمانکاری چیست؟

حسابداری پیمانکاری چیست

حسابداری پیمانکاری چیست ؟ قصد داریم در این مقاله به شما که می خواهید در زمینه حسابداری پیمانکاری مطالعه ای داشته باشید، در مورد اهمیت حسابداری پیمانکاری، چرخه سیستمی آن، موارد اصلی و راه های اجرایی حسابداری پیمانکاری و همچنین تمام مواردی که باید در این حرفه بیاموزید، را آشنا کنیم.

در حسابداری پیمانکاری، مهم‌ ترین اقدامات عبارتند از

  • ثبت هزینه‌ ها و درآمدها: ثبت دقیق هزینه‌ های مرتبط با پروژه و نیز درآمدها و سود حاصل از آن؛
  • گزارش ‌دهی: تهیه گزارش‌ های مالی و عملکردی به منظور ارائه به مدیران و سایر ذی نفعان؛
  • مدیریت صورت‌ حساب‌ ها: ثبت و پیگیری صورت ‌حساب ‌ها و تطابق آن ‌ها با معاملات و رویدادهای پروژه.

به عنوان یک حسابدار پیمانکاری، شما باید با قوانین و مقررات مرتبط با این نوع حسابداری آشنا باشید و توانایی تشخیص روش ‌های مناسب در مورد حسابداری پیمانکاری را داشته باشید.

حسابداری پیمانکاریحسابداری پیمانکاری چیست؟

حسابداری پیمان کاری یک تعهدی است که بین پیمانکار و کارفرما بسته می شود.
در این تعهد یا قرارداد تمام امور مرتبط به پروژه نظیر اینکه پروژه باید در چه بازه زمانی به اتمام برسد، همچنین هزینه های قابل پیش بینی تا اتمام پروژه چه مبلغی می شود، البته ناگغته نماند که در طول زمان پروژه امکان تغییر قیمت هم هست. این توافق بین پیمانکار و کارفرما باید در متن قرارداد قید شود.
شرکت های پیمانکاری معمولا شرکت های با تجربه و در زمینه های مختلف تخصص دارند. پروژه مورد نظر می تواند طی مزایده ای که کارفرما یا دولت برگزار می کنند به پیمانکار واگذار شود.

حسابداری پیمانکاری نوعی از حسابداری است که به ثبت و گزارش معاملات مربوط به پروژه‌ های پیمانکاری، مانند هزینه ‌ها، درآمدها و پیشرفت پروژه‌ ها می‌ پردازد. این نوع حسابداری به دنبال تهیه گزارش‌ های قانونی، تهیه گزارش درآمد، هزینه و سود پروژه، و ثبت اطلاعات صورت‌حساب ‌ها است.

کارفرماها معمولا برای به اتمام رساندن پروژه های خود مناقصه ای بین پیمانکاران خبره در این زمینه برگزار می کنند.
ارکان پروژه:
کارفرما: شخصی است که به عنوان صاحب کار شناخته می شود، شخصی که همه افراد از قبیل کارگران، کارمندان را بکار می گیرد تا بتواند یک پروژه را به نتیجه برساند. (می تواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد)
پیمانکار: پیمانکار شخصی است که طی بستن یک قرارداد با کارفرما متعهد می شود که یک پروژه را طبق قرارداد در یک زمان مشخص تحویل دهد (می تواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد)
قرارداد: تعهدی است که بین کارفرما و پیمانکار بوده که در آن دو طرف قراردادمتعهد می شوند در یک زمان و طی مبلغ مشخصی یک پروژه را به نتیجه برسانند.
شما به عنوان حسابدار باید بدانید که قراردادهای پیمانکاری انواع مختلفی دارند:
1)قرارداد پرداخت کلی (قیمت ثابت و قیمت متغییر)
2) قرارداد های دائمی (قراردادهای سریالی، قراردادهای با قابلیت تغییر، قرارداد به دوره زمانی محدود)
3) قرارداد سنجشی
4) قرارداد های مدیریتی
5) قراردادهای مدیریت پروژه
6) قراردادهای طراحی وساخت
7) قراردادهای ساخت و توسعه
شما به عنوان حسابدار باید با جنبه های مختلف حسابداری پیمانکاری آشنا شوید.

چرخه حسابداری پیمانکاری

حسابداری پیمانکاری در یک سیستم حسابداری به ترتیب شامل مراحل زیر است

  • کارگاه جدید: در این مرحله، پروژه جدید شروع می‌ شود و کارفرما با پیمانکار قرارداد می ‌بندد؛
  • تعریف و اصلاح نرخ ضرایب: در این مرحله، نرخ ‌های ضرایب مرتبط با پروژه تعریف و اصلاح می ‌شوند؛
  • تعریف پروژه: پروژه به‌طور دقیق تعریف می‌ شود و جزئیات آن مشخص می ‌شود؛
  • تعریف نوع هزینه: در این مرحله، انواع هزینه‌ ها مشخص می ‌شوند.

این چرخه، از طریق روش‌ های مختلفی اجرا می ‌شود، از جمله حسابداری هزینه مستقیم و غیرمستقیم، گزارشگری پیشرفت پروژه، استفاده از نرم‌ افزارهای حسابداری پیمانکاری و روش ‌های کنترل داخلی. این مراحل و روش‌ ها باعث به ‌انجام ‌رسیدن پروژه توسط پیمانکار می‌ شوند.

مدیران شرکت ‌های پیمانکاری، حسابداران پیمانکاری و دانشجویان رشته حسابداری میتوانند از این مقاله برای درک بهتر حسابداری پیمانکاری و اجرای موثر آن استفاده کنند.

فازهای پروژه پیمانکاری

یک پروژه پیمانکاری به صورت اصولی از 5 فاز تشکیل می شود که در زیر به هر یک به صورت جداگانه پرداخته ایم.

  1. فاز 1 : آغاز پروژه
  2. فاز 2 : برنامه ریزی پروژه
  3. فاز 3 : اجرا
  4. فاز 4 :کنترل و پایش
  5. فاز 5 : بستن پروژه.

فاز 1 پروژه: آغاز پروژه می باشد

هدف این فاز تعریف پروژه در سطح وسیع می باشد، این فاز اغلب با یک مورد کاری کسب و کار شروع می شود.
ذینفعان پروزه تصمیم می گیرند که پروژه اجرا شود یا خیر، بعد از موافقت ذینفعان اهداف و الزامات پرژه مشخص می شود.

فاز 2 پروژه: برنامه ریزی پروژه در این فاز انجام می شود.

در واقع این فاز کلید اصلی موفقیت یک پروژه می باشد. اهداف این برنامه ریزی باید مشخص، قابل اندازه گیری، قابل دستیابی، واقع گرایانه و به موقع انجام شوند.

فاز 3 پروژه: در این فاز اجرای پروژه شروع میشود.

این فازی است که چیزهایی که باید تحویل داده شود اماده میشود، در واقع فاز سوم بدنه پروژه می باشد و می توان گفت مهمترین فاز می باشد. زیرا در این فاز اتفاقات زیادی می افتد، مانند گزارش وضعیت و خدمات، به روز رسانی های توسعه داده شده و همچنین گزارش عملکرد همگی در این فاز رخ می دهد.

فاز 4 پروژه: کنترل و پایش پروژه در این فاز اغاز می شود.

در این فاز ما اقدام به اندازگیری پیشرفت و عملکرد پروژه می کنیم، این عملیات جهت این است که مطمئن شویم همه عملیات طبق برنامه ریزی که در ابتدای پروژه انجام شده است، پیش می رود بنابراین خیلی مهم می باشد که این فاز به صورت جدی پیگیری شود.
اهداف این فاز این است که بررسی شود مدارکی که باید تحویل داده می شود تا اینجا پروژه انجام شده است یا خیر.
همچنین هزینه های پروژه ها تا این مرحله به چه صورت می باشد.
یا عملکرد پروژه تا اینجا به چه صورتی انجام شده، این موضوع باعث می شود که از موانع پیش بینی نشده و تغییرات محدود جلوگیری می کند.

حسابداری پیمانکاری چیست ؟

 

 

 

 

 

فاز 5 پروژه: بستن پروژه

این مرحله نشان می دهد که دیگر پروژه به انتها رسیده و تکمیل شده است. پیمان کاران استخدام شده برای پروژه در این نرم فاز از پروژه کارشان به انتها می رسد و همچنین در این بین اعضای ارزشمند گروه مشخص می شوند.
وقتی پروژه به انتها می رسد هنوز یک تیم وجود دارد تا یکسری کارها را انجام دهد و آن تیم مدیریت پروژه می باشد. آنها باید لیستی از کارهایی که در پروژه انجام نشده تهیه کنند.

همچنین کارهایی از قبیل، بودجه بندی نهایی پروژه، اماده سازی گزارش پروژه و در نهایت آنها باید تمامی اسناد و مدارک مربوط به پروژه را جمع آوری کنند و برای همیشه در یک مکان ذخیره و نگهداری کنند.

نرم افزارها چه کمکی به حسابدار میکنند

نرم ‌افزارهای حسابداری می ‌توانند در انجام وظایف مختلف کمک کنند. در زیر تعدادی از کارکردهای اصلی نرم ‌افزارهای حسابداری را برای مشاغل کوچک توضیح می ‌دهم

  • صورت ‌حساب (فاکتور): نرم ‌افزارهای حسابداری به شما امکان صدور صورت‌حساب به مشتریان را می ‌دهند؛
  • همگام ‌سازی با بانک و کارت‌ های اعتباری: این نرم ‌افزارها به شما امکان همگام‌ سازی تراکنش ‌های مالی با حساب‌ های بانکی و کارت ‌های اعتباری را می ‌دهند؛
  • حساب‌ های پرداختنی و دریافتنی: مدیریت حساب ‌های پرداختنی (مانند پرداخت به تامین ‌کنندگان) و دریافتنی (مانند دریافت از مشتریان) از وظایف اصلی حسابداری است؛
  • جمع‌ آوری پرداخت ‌های آنلاین از مشتریان: این نرم ‌افزارها به شما امکان جمع‌ آوری پرداخت ‌های آنلاین از مشتریان را می ‌دهند؛
  • تهیه صورت‌ های مالی: از جمله صورت‌ های سود و زیان، ترازنامه ‌ها و صورت ‌های جریان نقدی.

مدیریت هزینه در پیمانکاری

شما حسابدارن عزیز برای مدیریت هزینه در پروژه های پیمانکاری با برنامه ریزی و مشخص کردن بودجه و کنترل هزینه ها می توانید هزینه های پروژه را با یک برنامه اصولی به حداقل برسانید.
تمامی این کارها برای اینکه بتوانید پروژه را بدون نقص به اتمام برسانید، مدیریت هزینه شامل چه مواردی می باشد؟

  1.  براورد هزینه : در ابتدا باید سیاست های کلی براورد هزینه و قیمت گذاری تدوین شده و تکمیل یابد. برای براورد هزینه یک دوره مفید برای پروژه پیشنهاد می شود که قبل از شرکت در یک مناقصه، قیمت گذاری و براورد هزینه و سایر هزینه قبل از تکمیل اسناد پیشنهادی شروع می شود.
  2. بودجه بندی هزینه: هزینه های خود را به موارد مختلف تقسیم بندی کنید به عنوان مثال بین ایتم های نیرونی انسانی، تجهیزات و مصالح و حمل و نقل تقسیم بندی کنید.
  3.  کنترل هزینه: بررسی روزانه کارت کارگری و کنترل کارکرد نیروی انسانی و ماشین الات مرتبط با ایتم های اجرایی، بروز رسانی هزینه های اجرایی به طور هفتگی می تواند به کنترل هزینه و حذف هزینه اضافه کمک به سزایی می کند.

نرم افزار حسابداری پیمانکاری

از انجاییکه پیمانکارها ممکن است با دولت و سازمان امور مالیاتی سر و کار داشته باشند بنابراین شرکت های پیمانکاری باید از یکسری اصول و استانداردهای خاص پیروی کنند.
استفاده از یک نرم افزار حسابداری این فرایند را آسان تر می کند، و همزمان چندین پروژه را تحلیل مالی بکنید.

یادگیری نحوه بستن قرارداد و ثبت و ذخیره سازی آن یکی از نیازهای اصلی حسابداری می باشد، شما برای یاد گیری این بخش نیاز دارید که به صورت عملی در یک دوره حسابداری و مالیاتی شرکت کنید.

هزینه های غیر مستقیم:

هزینه هایی مانند هزینه های طراحی ماشین الات، هزینه تعمیرات و ………

هزینه های دیگر مانند:

استهلاک قطعات بکار برده شده مانند ماشین الات، هزینه تحقیق، هزینه ضمانت نامه های پرداخت شده در طی مناقصه و قرارداد.صفر تا صد حسابداری پیمانکاری

برای اولین گام شما برای یادگیری این بخش از حسابداری باید بخش های متفاوت یک قرارداد را بیاموزید.
مباحثی که شما باید در حسابداری پیمانکاری یاد بگیرید عبارتند از :

  1. اصول و مفاهیم پیمان و قوانین قراردادها
  2.  ثبت مالی حسابداری پیمانکاری
  3.  شناسایی دقیق سود شرکت های پیمانکاری
  4.  استاندارد حسابداری فعالیت های ساخت و قراردادهای بلند مدت
  5.  روش های شناسایی درآمد به صورت تکمیل شده و درصد پیشرفت
  6.  نرم افزارهای حسابداری که بخش پیمانکاری را پوشش می دهد.

نتیجه گیری

در ادامه قصد داریم به بیتشرین سوالاتی که در این زمینه دارید را پاسخ دهم.

  1.  من چطوری می تونم توی مناقصه ها شرکت کنم؟
    برای شرکت در مناقصه ها شما نیاز دارید که شرکت خود را ثبت کنید، از قبل چندین پروژه انجام داده باشید و بهترین پیشنهاد با کمترین هزینه را پیشنهاد بدهید.
  2.  حسابداری پیمانکاری سخته؟
    نمی توان گفت که از دیگر بخشهای حسابداری سختر است اما تعداد حسابدارنی که در این زمینه متخصص هستند کم می باشد بنابراین فرصت خوبی برای شما می باشد.
  3.  چقدر وقت میبره من حسابداری پیمانکاری را آموزش ببینم؟
    برای اموزش این بخش شما به یک ماه تمرین و تکرار نیاز دارید و بعد از این مرحله شما باید به صورت عملی و تجربی در محلی به صورت کاراموزی کار را تجربه کنید.

شما می توانید برای یادگیری حسابداری پیمانکاری به صورت آزاد در آموزشگاه معتبر شرکت کنید و در تایم مناسب تمام اطلاعاتی که مربوط به این بخش می باشد و نیاز اصلی حسابداری ویژه بازار کار می باشد را بیاموزید.
مرکز آموزشی ill به صورت تخصصی در این زمینه فعالیت می کند برای اطلاعات بیشتر با پشتیبانی سایت ارتباط برقرار کنید.

2 پاسخ

    1. گرید بندی پیمانکاران در ایران توسط سازمان برنامه و بودجه انجام می‌ شود. این سازمان، شرکت‌ ها را در پنج شاخه مختلف اعم از پیمانکاری، مشاوره، انبوه‌ سازی، انفورماتیک، و طراحی و ساخت EPC رتبه‌ بندی می‌ کند. این رتبه‌ بندی به فرآیند گرفتن آن اخذ رتبه نیز معروف است.
      برای اخذ رتبه پیمانکاری، شرکت‌ ها باید شرایط مربوط به هر حوزه را بررسی کنند. سپس با تکمیل مدارک و ارائه آن‌ ها به سازمان برنامه و بودجه کشور، می‌ توانند درخواست خود را برای اخذ رتبه پیمانکاری صادر کنند. این رتبه‌ بندی دارای مزایای بسیاری است و به شرکت‌ ها امکان شرکت در مناقصه‌ ها یا قراردادهایی با ظرفیت بالاتر را می‌ دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آغاز گفتگو
1
چطور میتونم کمکت کنم ؟
مرکز آموزشی ایل
سلام خوش آمدید چطوری میتونم کمکتون کنم ؟