بررسی اظهارنامه حقوقی و حقیقی

بررسی اظهارنامه حقوقی و حقیقی

اظهارنامه حقوقی ، یک گزارش به حساب می آید که در بازه زمانی یک ساله میزان فعالیت و همچنین رویدادهای مالی یک شرکت را مشخص می کند.
در واقع اظهارنامه حقوقی برای افزایش اطلاعات سازمان امور مالیاتی می باشد.

اظهارنامه اشخاص حقوقی

اظهارنامه اشخاص حقوقی سندی است که توسط شرکت ‌ها و سازمان ‌ها برای محاسبه و پرداخت مالیات بر درآمد به سازمان امور مالیاتی ارائه می‌ شود. این اظهارنامه شامل اطلاعاتی در مورد درآمدها، هزینه ‌ها، دارایی ‌ها، بدهی‌ ها، سرمایه، معافیت‌ ها، درآمد مشمول مالیات و مالیات می ‌باشد. همچنین، اطلاعات هویتی و مکانی اشخاص حقوقی نیز در آن ثبت می ‌شود.

برای ارسال اظهارنامه الکترونیکی، اشخاص حقوقی می ‌توانند از سامانه ارسال اظهارنامه الکترونیکی استفاده کنند. این فرآیند به صورت آنلاین انجام می ‌شود و شامل تکمیل و ارسال اظهارنامه، دریافت کد رهگیری و پرداخت قبوض مالیاتی است.

اظهارنامه اشخاص حقوقی در واقع به این منظوره که تمامی اشخاص حقوقی که شرکت یا موسسه را ثبت کرده باشند یا مدیر عامل آن شرکت باشند و در حال حاضر مشغول فعالیت در آن شرت هستند، در واقع در آن شرکت فعالیت اقتصادی دارند باید تا پایان تیر ماه اظهارنامه عملکرد خود را ثبت کنند و در ساید سازمان دارایی بارگذاری کنند.

اظهارنامه هر سال مال به طور مثال اظهارنامه حقوقی سال 1401 باید تا پایان تر 1402 ثبت و ارسال شود.

در گذشته این اظهارنامه به صورت دستی ارسال می شود اما چندین سال است که اظهارنامه عملکرد از طریق سایت سازمان دارایی ارسال می شود.
همچنین علاوه بر اظهارنامه اشخاص حقیقی وظیفه دارند که در یک دوره مالیاتی تمامی مدارک ثبت شرکت و همچنین اگهی مربوط به اخرین بروزرسانی و تغییرات شرکت را همراه اظهارنامه ارسال کنند.

اشخاص حقوقی موظف هستند که ترازنامه و صورتهای سو و زیان شرکت را به موقع و در زمانی که سازمان اعلام میکنند ارسال کنند.

چه اشخاصی باید اظهارنامه عملکرد را ارسال کنند

 

اظهار نامه حقوقی مرکز آموزشی

 

اشخاصی که باید اظهارنامه عملکرد ارسال کنند عبارتند از

  • اشخاص حقیقی: کسانی که صاحب کسب و کار هستند و از طریق آن درآمد کسب می ‌کنند. این افراد باید در پایان هر سال مالی، اظهارنامه عملکرد خود را تهیه و به اداره مالیات ارسال کنند؛
  • اشخاص حقوقی: شرکت‌ ها و سازمان‌ هایی که به نام آن‌ ها ثبت شده ‌اند. این اشخاص باید اظهارنامه مالیاتی، ترازنامه، حساب سود و زیان و فهرست هویت شرکا و سهامداران را در مهلت مقرر به اداره مالیات ارسال کنند.

اظهارنامه عملکرد نشان‌ دهنده نتایج فعالیت ‌های تجاری و میزان سرمایه، سود، زیان، معافیت‌ های مالیاتی و سایر اطلاعات مرتبط با فعالیت‌ های مالی یک سال مالی است. ارسال به ‌موقع اظهارنامه عملکرد می ‌تواند از جریمه‌ های مالیاتی جلوگیری کند و به خوش‌حسابی مودیان کمک می ‌کند.

تمامی افراد حقوقی و حقیقی که کسب و کاری دارند موظف هستند که عملکرد سالانه خود را در غالب اظهارنامه عملکرد برای سازمان دارایی ارسال کنند.
اظهارنامه اشخاص حقوقی و حقیقی باهم تفاوتهایی دارن که ما در مقاله اشخاص حقیقی کاملا به این موضوع پرداخته ایم برای اطلاعات بیشتر در زمینه اظهارنامه اشخاص حقیقی می توانید این مقاله را مطاله فرمایید.

این مطالب نیاز حسابداری بازار کار می باشند و شما برای کار کردن در زمینه حسابداری باید کاملا به این مباحث مسلط باشید.

اشخاص حقیقی

اشخاص حقیقی افرادی هستند که کسب و کاری دارند و از طریق آن کسب درامد می کنند. این افراد هم موظف هستند که عملکرد یکساله خودشان را به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند.

اشخاص حقوقی

اشخاص حقوقی همانطور که در بالا ذکر شده است به افرادی گفته می شود که به نام خود شرکت ثبت کرده اند و توسط آن شرکت در حال فعالیت می باشند.

اشخاص حقوقی به چند دسته تقسیم می شوند

در کل اشخاص حقوقی دو دسته هستند:

دسته اول : همه شرکت هایی که در اداره ثبت شرکتها ثبت شده اند و تمامی شرکتهای خارج از کشور شامل این دسته هستند.
دسته دوم : همه شرکتها و سازمان های وابسته به دولت به حساب می آیند، که مجوز قانونی از سمت دولت برای فعالیت دارند مثل شرکتهای دولتی، مجمع های صنفی، اتحادیه ها و وازرتخانه ها و البته احزاب را شامل می شوند.

درصد مالیات بر درآمدی که اشخاص حقوقی پرداخت می کنند.

در ماده 105 قانون مالیاتهای مستقیم اماده است که درآم اشخاص حقوقی، شامل 25% مالیات بر درآمد می باشند.( البته یک سری موارد استثنا وجود دارد که درصد مالیات انها متفاوت می باشد.)

درامد اشخاص حقوقی به صورت زیر محاسبه می شود.

  1.  جمع کلیه درآمد شرکت
  2.  درامدی که از فعالیتهای انتفاعی متفاوت اشخاص حقوقی به دست می آید که این درامد ممکن است از داخل یا خارج کشور باشد.
  3.  همچنین شامل زیان های به دست آمده از منابع غیر معاف می باشد.
  4.  میزان معافیت های مشخص شده از جمع بالا کسر می شود.

در واقع میتوان گفت تمامی مالیات اشخاص حقوقی توسط ماده 105 انجام می شود.

این ماده تبصره هایی دارد که اینجا برای شما اورده ایم:
تبصره1: تمامی اشخاص حقوقی ایرانی که هدف تاسیس شرکت انها تقسیم سود نمی باشد و قعالیت انها به صورت انتفاعی می باشد: وظیفه دارند که 25% مالیات را از کل درامدی که از فعالیت انتفاعی بدست آورده اند پرداخت کنن.

تبصره2: اشخاص حقوقی ایرانی که خارج از ایران به درامد در زمینه های زیر می پردازند:

فعالیتی که باعث بهره برداری از سرمایه در ایران می شود.
واگذاری کردن امتیاز، انتقال دانش قنی، فعالیت شعب یا نمایندگی انها، واگذار کردن فیلم ها سینمایی و همچنین فعالیت شعب یا نمایندگی آنها همگی این فعالیت با یک نرخ مشخص شامل مالیات می شوند.

این نکته را هم اضافه کنم تمامی نمایندگان و موسسات این اشخاص که در ایران پولی به حساب اها واریز می شود مشمول مالیاتی می شوند.

مدارک مورد نیاز برای ارسال اظهارنامه اشخاص حقوقی

برای هر کدام از اظهارنامه ها افراد مختلف باید مدارک متفاوتی ارائه دهند.

برای اشخاص حقوقی و حقیقی گروه اول : این گروه باید ترازنامه خود را ارائه کنند و همچنین شغلهایی که میزان خرید و فروش آنها در یک سال مالی بیشتر از سی میلیارد ریال می باشد جزء گروه اول می باشند.

افراد دیگری که جز این گروه هستند شامل افرادی هستند که دارای کارت بازرگانی هستند و در بخش واردات و صادرات فعالیت می کنند. همچنین افراد زیر جز گروه اول به حساب می آیند:

  1.  صاحبین کارخانه ها
  2.  صاحبین معادن
  3.  صاحبین بیمارستان ها
  4. صاحبین هتل ها
  5.  کلینیک های تخصصی
  6. زایشگاه ها
  7.  فروشگاه های زنجیره ای و صرافی ها

افرادی که ذکر شده اند جز گروه اول به حساب می آیند و باید ترازنامه مالی خود را ارائه کنند.

شما برای ثبت اظهارنامه عمکرد خود باید در سایت my.tax.gov.ir ثبت نام کنید و کد رهگیری را از این سایت دریافت کنید.

اما به عنوان دومین مدرکی که باید ارائه بدهید، مقدار فروش داخلی و خارجی شما می باشد، در واقع محاسبه سود و زیان مدرک بعدی می باشد که شما باید به سازمان امور مالیاتی ارائه دهید.

سومین موضوعی که باید در اظهارنامه عملکرد لحاظ شود، صورت گردش مالی مواد اولیه و کالاهایی می باشد که استفاده شده است.

همچنین برای شرکت هایی که در بخش تولید یا خدمات هستند باید بهای تمام شده کالاها و خدمات انجام شده ی آنها در اظهارنامه به صورت کامل اعلام شود.

در اظهارنامه عملکرد برای شرکت های پیمانکاری مدارکی که باید ارائه شود از قبیل زیر می باشد:

قراردادها، صورت وضعیت ها، تعادیل ، تغییر مقادیر و از همه مهمتر قیمت تمام شده قرارداد می باشد.

همه مودیان، باید شماره ثبت دفاتر قانونی خودشان رد برای اظهارنامه ارائه کنند.

مودیان باید تمامی مالیاتی که در سال پرداخت می کنند مانند مالیات ارزش افزوده و مالیات تکلفی را در اظهارنامه عملکرد خود ذکر کنند.
از همه موارد بالا مهمتر اینکه مودی تمام اطلاعات حقوقی و ثبتی خودش را در اظهارنامه عملکرد قید کند.

 

چه زمانی به اظهارنامه عملکرد رسیدگی می شود؟

 

رسیدگی به اظهارنامه عملکرد معمولاً (چهار ماه پس از پایان سال مالی) انجام می‌ شود و مودیان مالیاتی باید تا پایان (31 خرداد) اظهارنامه خود را ارائه دهند. همچنین، ماده 156 قانون مالیات مستقیم مهلت رسیدگی به مالیات عملکرد را حداکثر (یک سال) از تاریخ دریافت اظهارنامه مشخص کرده است. اگر اظهارنامه در مهلت مقرر ارسال نشود، مودیان ممکن است ملزم به پرداخت جریمه شوند.

اظهار نامه حقوقی مژگان مدحج

اگر شخص حقوقی اظهارنامه نفرستد شامل چه جریمه ای می شود؟

اگر مودی حقوقی در مهلت مشخص شده اظهارنامه خود را ارسال نکند فرصت استفاده از بخشودگی ها و معافیت مالیاتی خود را از دست می دهد و همچنین شخص حقوقی باید جریمه ای معادل 30 % مالیات متعلقه را پرداخت نماید.

مورد دیگری که وجود دارد این است که اگر مودی در موعد مقرر اظهارنامه خود را ارسال کند، طبق ماده 226 قانون مالیاتهای مستقیم این مودی می تواند در صورتی که ترازنامه یا حساب سود و زیان خود را اشتباها ثبت کرده باشد ظرف 30 روز اصلاح و دوباره به کارشناس پرونده اعطا کند.

چه اشخاصی می توانند اظهارنامه الکترونیکی مالیاتی را ارسال نکنند؟

افرادی هستند که موظف به ارسال اظهارنامه عملکرد نمی باشند این افراد شامل موارد زیر می باشد:

تمامی سازمان های و نهادهایی که از بودجه دولت استفاده می کنند.
تمامی شهردارها و سازمان ها زیر مجموعه انها که در 31 استان کشور حضور دارند.

تمامی موسسه ها و وزارت خانه ها همچنین عشایر، شرکت های تعاونی دانش آموزی ، دانشجویان و همچنین کارگران و صیاد ها مشمول ارسال اظهارنامه نمی باشند.
نتیجه گیری
در نهایت از همه شما عزیزان کمال تشکر را دارم که در این مقاله من را همراهی کردید، اگر سوالی در این زمینه دارید می توانید در بخش زیر از ما بپرسید تا متخصصین مرکز آموزشی ILL پاسخگوی سوالات شما باشند.
همچنین شما می توانید برای بدست آوردن اطلاعات دقیق در دوره های آموزشی مرکز آموزشی ILL ثبت نام کنید و با کمک متخصصین این مرکز اظهارنامه های خود را با دقت بیشتری وارد نمایید.


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آغاز گفتگو
1
چطور میتونم کمکت کنم ؟
مرکز آموزشی ایل
سلام خوش آمدید چطوری میتونم کمکتون کنم ؟