معافیت مالیاتی یکی از مهمترین مباحث در مورد مالیات میباشد. یکی از مهم ترین منابع درامد دولت مالیات میباشد. مالیات در چرخه اقتصادی نقش بسیار مهمی را ایفا میکند.
مهم ترین ماده های مربوط به مالیات در، قانون مالیات های مستقیم است که در رابطه با، نحوه پرداخت مالیات و سایر موارد مرتبط با مالیات برای افراد مشمول آن، پیش بینی شده است.
شناخت ماده ها و تبصره های قانون مالیات مستقیم و معافیت های مالیاتی میتواند شانس های جدیدی را پیش روی فعالان اقتصادی بگذارد و از سوی دیگر به توسعه همه طرفه کشور کمک کند.
مالیات و معافیت های مالیاتی
مالیات یک نوع هزینه اجباری است که توسط دولت ها از افراد حقیقی و حقوقی دریافت می شود تا هزینه های عمومی و دولتی را تأمین کند. این هزینه ها می توانند شامل مالیات های مستقیم یا غیرمستقیم باشند و ممکن است به صورت پول یا معادل کار آن پرداخت شوند. مالیات ها برای تأمین نیازهای عمومی، مشترک یا توافق شده ملی و کارکردهای دولتی جمع آوری می شوند و در بیشتر کشورها، سیستم مالیاتی پلکانی بر اساس درآمد وجود دارد.
درتمام کشورها از منبع درآمد و سرمایه مردمان آن کشور مالیات پرداخت میشود به دولت آن کشور، معافیت مالیاتی یعنی پرداخت نکردن مالیات به طور موقت و قانونی میباشد که معافیت های مالیاتی به خاطر حمایت حاکمان کشور ها از مردم است.
به عنوان نمونه در کشور ایران حاکمان برای مشوق کردن افراد به سرمایهگذاری و تولید کالاهای دانشبنیان، شرکتهای دانشبنیان را از مالیات معاف کرده اند.
برخی کشورها مخصوصا کشورهای توسعهیافته قوانین مهمی در ارتباط با موارد معافیت مالیاتی دارند.
یکی از این قوانین معافیت مالیاتی “تعطیلی مالیاتی” است که به آن معافیت موقت مالیاتی هم گفته میشود. این معافیت به صنایع جدید و نوپا برای بهتر شدن شرایط پیشرفت و توسعه کارشان به مدت چند سال داده میشود.
انواع مالیات ها:
مالیات ها به 2 دسته مستقیم و غیر مستقیم تقسیم میشوند.
مالیات غیرمستقیم، مالیات هایی هستند که بر روی کالاها و خدمات اعلام میشود. مالیات غیرمستقیم مالیاتی میباشد که توسط مردم پرداخت میشود ولی به خاطر این که مستقیماً از آنها دریافت نمیشود و توسط واسطه به حساب اداره مالیات واریز میشود، مالیات غیرمستقیم معاف از مالیات میباشد.
خیلی از درگیری های افراد و اشخاص با مالیاتهای مستقیم است. زیرا این مالیاتها میتواند بر روی درآمد افراد تأثیر میگذارند و باعث کم شدن درامد افراد میشوند.
به این خاطر افراد حقیقی و حقوقی تلاش میکنند با تشکیل یک واحد حسابداری دقیق و استفاده کردن از نرم افزار های حسابداری در محاسبه مالیات خود دقیق تر عمل کنند.
افرادی که معاف از مالیات هستند:
نکته مهم در رابطه با معافیت های مالیاتی این است که شامل همه افراد نمیشوند. یکی از منبع درآمد دولت گرفتن مالیات از مردم است؛ وقتی یک گروه یا اشخا از مالیات ممعاف میشوند درآمدهای مالیاتی دولت کاهش مییابد.
اگر معافیت مالیاتی افراد حقوقی و حقیقی به طور گسترده انجام گیرد دولت برای جبران کردن این کسری درآمد مالیاتی خود،
.مجبور میشود میزان نرخ مالیات را زیاد کرده و اینجوری گروههای دیگر جامعه که از معافیتهای مالیاتی برخوردار نیستید تحتفشار قرار خواهند گرفت.
انواع معافیت های مالیاتی:
ماده 14 قانون مالیات های مستقیم که در رابطه با معافیتهای مالیاتی میباشد. که با توجه به این ماده افراد از پرداخت مالیات معاف میشوند.
- معافیت مالیات برای حقوق کارگران و کارمندان؛
- معافیت های هزینه های درمان اففراد؛
- معافیت جوایز علمی و پژوهشی؛
- معافیت هایمالیاتی اختراع و اکتشاف؛
- معافیت مالیاتی جهیزیه و مهریه؛
- معافیت فعالیت های کشاورزی؛
- معافیت مالیاتی حقوق و دستمزد افراد شاغل در مناطق کمتر توسعه یافته؛
- معافیت فعالیت های آموزشی؛
- معافیت فعالیت بخش های تعاونی؛
- معافیت بخش صادرات؛
- معافیت صنایع دستی؛
- معافیت فعالیت های تولیدی، معدنی و گردشگری؛
- معافیت سود حاصل از تامین مالی پروژه ها؛
- معافیت عبور ترانزیت کالاها؛
- معافیت فعالیت اقتصادی در مناطق آزاد تجاری- صنعتی؛
- معافیت مالیات فعالیت های فرهنگی و هنری؛
- انواع معافیت های مالیاتی برای سرمایه گذاران مناطق کمتر توسعه یافته.
یکی از مهم ترین اشتباهات این است که بسیاری از کارشناسان مالی نرخ صفر و عدم مشمول مالیاتی و معافیت مالیاتی را در بین این 3 مورد تفاوتی قائل نیستن.
مالیات با نرخ صفر:
مالیات با نرخ صفر یک روشی میباشد که مودیان مشمول استفاده از آن مکلف هستند به تسلیم اظهارنامه، دفاتر قانونی، اسناد و مدارک حسابداری، برای درآمدهای خود و به موجب این قانون در زمان های مشخصشده به اداره دارایی کشور تحویل میدهند.
و سازمان امور مالیاتی نیز موظف هستند به بررسی اظهارنامه و تعیین درآمد مشمول مالیات مودیان براساس مدارک، مستند ها و اظهارنامه ارائه داده شده است و بعد از تعیین درآمد مشمول مالیات مودیان، مالیات آنها با نرخ صفر محاسبه میشود.
مالیات با نرخ صفر برای (واحدهای اقتصادی تولیدی و خدماتی و ……) که بیش تر از پنجاه نفر نیروی کار شاغل داشته باشند و اگر که در زمان معافیت،
هرسال نسبت به سال قبل نیروی کار خود را تا حداقل پنجاه درصد (50%) افزایش بدهند، در ازای افزایش نیروی کار شاغل یک سال اضافه میشود.
تعداد افراد کارکنان و افزایش نیروی کار شاغل در هر واحد اقتصادی با تأیید وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و ارائه دادن اسناد و مدارک مربوط به فهرست بیمه تأمین اجتماعی کارکنان انجام میشود.
زمانی که نیروی کار کاهش پیدا کند و آن واحد اقتصادی از حداقل افزایش مذکور در سال بعد که از مشوق مالیاتی این بند است استفاده کرده باشد.
مالیاتی که به ان واحد اقتصادی تعلق میگیرد در سال کاهش، مطالبه و وصول میشود. افرادی که بازنشسته، بازخرید جز کاهش نیروی کار محسوب نمی شوند.
تایم برخوردارشدن از محاسبه مالیات با نرخ صفر برای واحدهای اقتصادی که دربالا توضیح داده شد در شهرک های صنعتی یا مناطق ویژه اقتصادی به مدت دو سال از نرخ صفر برخوردار میشوند.
و اگر استقرار پیدا کنند شهرک های صنعتی یا مناطق ویژه اقتصادی در مناطقی که کمترتوسعهیافته، هستند به مدت سهسال از مالیات نرخ صفر برخوردار میشوند.
شریط برخوردار شدن از هرگونه معافیت های مالیاتی برای اشخاص حقیقی و حقوقی فعال در مناطق آزاد و سایر مناطق کشور تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موقع مقرر قانونی است.
افراد حقیقی و حقوقی که به انواع فعالیتهای اقتصادی مشغول هستند، با توجه به نوع فعالیت اقتصادی در مناطق آزاد از تاریخ زمان بهره برداری مندرج در مجوز به مدت پانزده سال از پرداخت مالیات بردرآمد و دارایی موضوع قانون مالیاتهای مستقیم معاف خواهند بود.
و بعد از پایان پانزده سال قوانین و مقررات مالیاتی رعایت و انجام خواهند داد.
منطقه ازاد تجاری:
منطقه آزاد ماکو، منطقه آزاد قشم، منطقه آزاد اروند، منطقه آزاد بندر انزلی، منطقه آزاد ارس، منطقه آزاد چابهار، منطقه آزاد کیش، منطقه آزاد سلفچگان،
برای تشویق و افزایش سرمایهگذاریهای اقتصادی در واحدهای علاوه بر محاسبه مالیات با نرخ صفر، سرمایهگذاری در مناطق کمترتوسعهیافته و سایر مناطق به مورد حمایت قرار میگیرد:
مناطق کمترتوسعهیافته:
محاسبه مالیات با نرخ صفرمالیاتی تا زمانی که جمع درآمد مشمول مالیات واحداقتصادی به دو برابر سرمایه ثبت شده و پرداختشده برسد، با نرخ صفر محاسبه میشود و بعد از آن، مالیات آن واحد اقتصادی با نرخهای مقرر در ماده (105) این قانون و تبصرههای آن محاسبه میشود.
با شرکت در یک دوره مالیاتی در مرکز آموزشی ill میتوانید به تمام قوانین مالیاتی تسلط پیدا کنید.
سایر مناطق
محاسبه مالیات (50%) نرخ صفر و پنجاهدرصد (50%) باقیمانده با نرخهای مقرر در ماده (105) قانون مالیاتهای مستقیم و تبصره های آن محاسبه میشود. تا زمانی که جمع درآمد مشمول مالیات واحداقتصادی، معادل سرمایه ثبت شده و پرداختشده شود.
(100%) مالیات مشمول ان واحد اققتصادی با نرخهای ماده (105) و تبصرههای آن محاسبه میشود.
سوالات متداول
- ایا فرد حقیقی که سایت دارد مشمول معافیت مالیاتی میشوند ؟
در ماده 101 برای افراد حقیقی معافیت هایی در نظر گرفته شده است. - ایا نقل و انتقال هیات مدیره مشمول مالیات است:
طبق ماده 59 بابت نقل و انتقال 5 درصد ارزش معاملات املاک مشمول مالیات.
از شما همراهان عزیز ممنونم که تا پایان این مقاله من را همراهی کردید. در صورتی که سوالی در این زمینه داشتید میتوانید از متخصصین مرکز اموزشی ill بپرسید تا به شما پاسخ بدهند.
5 پاسخ
شرکت های تولیدی مشمول معافیت های مالیاتی میشوند؟
شرکت های تولیدی در ایران می توانند مشمول معافیت های مالیاتی شوند. بر اساس ماده ۱۳۲ قانون مالیات های مستقیم، درآمد حاصل از فعالیت های تولیدی و معدنی در واحدهای تولیدی یا معدنی در بخش های تعاونی و خصوصی که پروانه بهره برداری برای آن ها صادر شده، از تاریخ شروع بهره برداری به میزان هشتاد درصد (۸۰%) و به مدت چهار سال و در مناطق کمتر توسعه یافته به میزان صد درصد (۱۰۰%) و به مدت ده سال از مالیات موضوع ماده (۱۰۵) این قانون معاف هستند.
تبصره های این ماده شرایط خاصی را برای معافیت ها تعیین کرده اند، مانند محدودیت های جغرافیایی برای واحدهای تولیدی و معدنی مستقر در شعاع خاصی از مرکز تهران و اصفهان و مراکز استان ها و شهرهای بزرگ. همچنین، برخی از تأسیسات گردشگری دارای پروانه بهره برداری از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز از معافیت های مالیاتی برخوردار هستند.
برای اطلاعات دقیق تر و به روز در مورد معافیت های مالیاتی و شرایط آن ها، توصیه می شود با یک مشاور مالیاتی متخصص یا سازمان امور مالیاتی کشور تماس بگیرید. این اطلاعات می توانند تغییر کنند و بستگی به قوانین و مقررات جاری دارند.
معافیت های مالی زمینه اجرای معافیت دارن ایا ؟ یعنی امکانش هست اون معافیت برداشته شود از فرد ؟
حد اعقل مالیات شرکت های شخصی چقدر میتونه زمینه شه ؟
بستگی به میزان فروش و هزینه ها و ضریب اینتا کد اون شرکت دارد