قانون کار یکی از قوانینی است که کارفرمایان باید به آن توجه خاصی داشته باشند. کارفرما وظایف قانونی کار دارد در مقابل کارگر که باید آن ها را به خوبی انجام دهد( مثل بیمه نمودن کارگران و پرداخت حقوق و دستمزد).
طبق قانون کار کارگر فردی است که در مقابل دریافت حقوق یا دستمزد مشخص شده یک سری کارها انجام میدهد.
طبق قانون کار هر ماه کارفرما باید برای تمامی کارگران خود یک مبلغی را تحت عنوان حق بیمه کارگران به سازمان تامین اجتماعی
(یک سازمانی بسیار قدیمی است، حقوق بازنشستگی نیمی از جمعیت ایران را تامین میکند. بیشتر کارگران، کارکنان و سایر افراد دارای بیمه تامین اجتماعی هستند) بپردازد.
اهمیتی ندارد که شرکت کارفرما بزرگ باشد یا یک کارگاه کوچک باشد باید تمام کارگران زیر نظر پوشش بیمه باشند و یکی از وظایف مهم کارفرما پرداخت حق بیمه کارگران است.
مبلغی که کارفرما باید به کارگران خود بپردازد از حداقل حقوقی که توسط وزارت کار و رفاه اجتماعی تعیین میشود از این میزان نباید کم تر باشد.
قانون کار در ایران مجموعه ای از مقررات است که روابط کاری بین کارگران و کارفرمایان را تنظیم می کند و حقوق و تکالیف طرفین را مشخص می سازد. این قانون شامل ۲۰۳ ماده و ۲۱ تبصره است که در ۱۲ فصل تنظیم شده.
برخی از موضوعات اصلی که در قانون کار ایران پوشش داده شده اند عبارتند از:
تعاریف و اصول کلی: مانند تعریف کارگر، کارفرما، و کارگاه؛
قرارداد کار: شرایط ایجاد و انحلال قراردادهای کاری؛
شرایط کار: مانند ساعات کاری، مرخصی ها، و تعطیلات؛
حفاظت فنی و بهداشت کار: مقررات مربوط به ایمنی و سلامت کارگران؛
آموزش و اشتغال: قوانین مربوط به آموزش کارگران و اشتغال زایی؛
تشکل های کارگری و کارفرمایی: ایجاد و فعالیت انجمن ها و سندیکا ها؛
مذاکرات و پیمان های دسته جمعی کار: قوانین مربوط به مذاکره و عقد قراردادهای جمعی؛
خدمات رفاهی کارگران: مانند بیمه و بازنشستگی؛
مراجع حل اختلاف: نحوه رسیدگی به اختلافات کاری؛
جرایم و مجازات ها: مجازات های مربوط به تخلفات کارفرمایان و کارگران.
پیدایش قانون کار در ایران به دوره ی مشروطه باز میگردد و نخستین متنی که در ارتباط با مسائل کارگران صادر شد، مربوط به سال ۱۳۰۲ است. پس از انقلاب، قانون کار کشور در سال ۱۳۶۸ تصویب و پس از برخی اصلاحات در سال ۱۳۶۹ به تصویب نهایی رسید.
در دوره مالیاتی مرکز اموزشی ill تمامی موارد مربوط به بیمه اموزش داده شده است از جمله:
- بیمه؛
- اصلی ترین وظیفه کارفرما چیست؛
- اگر کارفرما کارگران خود را بیمه نکند چه اتفاقی رخ میدهد؛
- چه کسی باید حق بیمه را پرداخت کند؛
- پرداخت بیمه سال های گذشته.
بیمه
بیمه یک نوع قرارداد است که بین بیمه گر و بیمه گذار منعقد می شود و هر کدام در برابر هم یک سری وظایف قانونی دارند. در این قرارداد بیمه گر متعهد می شود زمانی که خادثه ای رخ میدهد میزان مشخصی از خسارت های این حادثه را به بیمهگذار پرداخت کند.
در بعضی از موارد کارفرما بعد از چند ماه فعالیت مداوم کارگر آن را از مزایا بیمه بهرمند میکند این شرایط خلاف قانون است.
اصلی ترین وظیفه کارفرما چیست
شرایط و محل کار کارگران در شغل های مختلف متفاوت است به همین خاطر احتمال بروز انواع خطر ها در محل کار است بیمه کردن کارگران جزو اصلی ترین وظیفه های کارفرما میباشد.
در نتیجه طبق قانون کار کارفرما از همان ابتدای کار باید اقدام کند به بیمه کردن کارگران خود. تا هنگامی که حادثه ای رخ میدهد تا از طرف شرکت های بیمه آن را جبران کنند.
زمانی که کارگر و کارفرما بایکدیگر قرار میبندند باید شرایط و نحوه پرداخت بیمه را در قرارداد خود مشخص کنند.
پرداخت بیمه از طرف کارفرما مزایایی مانند بیمه درمانی و حقوق بازنشستگی برای کارگران به همراه دارد.
اگر کارفرما کارگران خود را بیمه نکند چه اتفاقی رخ میدهد
بعضی از شرکت ها که به صورت رسمی ثبت نشدهاند به راحتی میتوانند از پرداخت حق بیمه سرباز زنند.
یکی از اختلافات مهم که بین کارگر و کارفرما به وجود می ایید بیمه نشدن کارگران توسط کارفرما است در اینگونه موارد کارگران میتوانند از طریق مراجع ذی صلاح این موضوع را پیگیری کنند.
بیمه نکردن کارگران در بعضی از موارد تبعات جبران ناپذیری برای کارفرما به همراه داشته است. بیمه نشدن کارگران توسط کارفرما باعث جریمه نقدی و مجازات کارفرما میشود.
بعضی از کارفرما ها به مسئله حق بیمه کارگران توجه نمیکنند و از این موضوع غافل هستند که در قانون برای آنها ضمانت اجرا در نظر گرفته شده است. یعنی کارفرما در هر شرایتی وظیفه دارد کارگران خود را بیمه کند.
مطابق بیمه و قانون کار کارفرما وظیفه دارد که کارگران را بیمه کند پس بهتر است در همان ابتدای کار کارفرما مقدمات بیمه کردن کارگران را فراهم کند.
کارفرما یک درصد مشخص شده ای از خقوق کارگران را (به عنوان بخشی از حقوق کارکران محاسبه میشه) به عنوان حق بیمه به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کند.
کارفرمایانی که بر خلاف مفاد ماده 148 این قانون از بیمه نمودن کارگران خود خودداری نمایند، علاوه بر تأدیه کلیه حقوق متعلق بهکارگر (سهم کارفرما) با توجه به شرایط و امکانات و مراتب جرم به جریمه نقدی معادل دو تا ده برابر حق بیمه مربوطه محکوم خواهند شد.
چه کسی باید حق بیمه را پرداخت کند
پرداخت حق بیمه وظیفه کارفرما میباشد و این هزینه بیمه توسط خود کارفرما پرداخت میشود. کارگران هیچ وظیفه ای ندارند و به صورت ماهانه کارفرما پرداخت میکند.
نحو محاسبه حق بیمه کارگران
طبق قانون حق بیمه 30 درصد از حقوق را تشکیل میدهد که 23 درصد آن بر عهده کارفرما ( 3 درصد از این 23 درصد مربوط میشود به بیمه بیکاری ) و 7 درصد آن بر عهده کارگر است.
معمولا شرکتها و کارفرماها حق بیمه را از حقوق کارگران خود کسر و با پرداخت حق بیمه خود جمعا مبلغ را به حساب بیمه واریز میکنند. با گذراندن یک دوره مالیاتی به راحتی میتوانید به تمامی قوانین بیمه و نحوه محاسبه ان مسلط شوید.
پرداخت بیمه سال های گذشته
زمانی که کارفرما بنابه هر دلیل بیمه پرداخت نکرده است میتوانیم مدارک مورد نیاز را جمع اوری کنیم و همراه با شکایت به سازمان تامین اجتماعی ببریم. رسیدگی به شکایات در سازمان تامین اجتماعی اولویت بندی میشود(سن و نزدیکی به زمان بازنشستگی).
دو راه وجود دارد برای پرداخت حق بیمه هایی که واریز نشده است
- اولین راه پرداخت حق بیمه از طریق سازمان تامین اجتماعی است.باید مدارک مورد نیاز مانند(قرارداد کار، فیش حقوقی و …) تهیه کرد و بعد از تایید مدارک سازمان بیمه، حق بیمه واریز نشده کارگران در سوابق بیمه تامین اجتماعی آنها لحاظ می کند؛
- دومین راه کارگر از طریق اداره کار برعلیه کارفرمای خود با خواسته پرداخت حق بیمه واریز نشده ایام مشغول به کار شکایت کند. یک سری جلسات تشکیل میشود و کارگر باید تمام مدارک خود را در زمان اشتغال به کار ارایه دهد. در نهایت اداره کار در اجرای ماده ۱۴۸ قانون کار رای صادر میکند.
مدارک مورد نیاز برای شکایت
- حکم یا قرداد استخدامی؛
- فیش و رسید و چک بانکی مربوط به دریافت حقوق؛
- دفاتر قانونی مربوط به هزینه ها؛
- لیستهای حقوق کارگاه، منضم به اظهارنامه مالیاتی که به تأیید اداره دارایی مربوطه رسیده است؛
- کارتهای حضور و غیاب یا ورود و خروج یا دفاتر ثبت حضور و غیاب کارکنان کارگاه؛
- استشهاد محلی و محیط از کارگاه؛
- مدرک دیگه ای که اعتبار قانونی داشته باشد و نشاندهنده مدت زمان حضور کارگر در واحد اقتصادی باشد، میتواند به سازمان ارائه شود.
سوالات متداول
- زمانی که کارفرما بیمه پرداخت نمیکند شامل جریمه می شود؟
طبق قانون 148 قانون کار (کارفرما موظف است کارگر را بیمه نماید) کارفرماهای که به مسئله حق بیمه کارگران توجه نمیکنند و از این موضوع غافل هستند که در قانون برای آنها ضمانت اجرا در نظر گرفته شده است. یعنی کارفرما در هر شرایتی وظیفه دارد کارگران خود را بیمه کند. کارفرمایانی که بر خلاف مفاد ماده 148 این قانون از بیمه نمودن کارگران خود خودداری نمایند، علاوه بر تأدیه کلیه حقوق متعلق بهکارگر (سهم کارفرما) با توجه به شرایط و امکانات و مراتب جرم به جریمه نقدی معادل دو تا ده برابر حق بیمه مربوطه محکوم خواهند شد. - به جز شکایت چه راه دیگری برای پرداخت حق بیمه سالهای گذشته وجود دارد؟
خیلی از افراد فکر میکنند بدون شکایت یا با پرداخت هزینه بیمه به صورت شخصی میتوانند مساله را حل کنند. اما باید بدانیم که رای دیوان عدالت اداری درخصوص محاسبه حق بیمه سالهای گذشته بسیار صریح است و راهی جز شکایت و مراجعه به سازمان تامین اجتماعی وجود ندارد. در صورت شکایت و اعلام حکم به نفع کارگر، کارفرما علاوه بر پراخت حق بیمه جریمه سنگینی هم خواهد شد. - حق بیمه سنوات گذشته کارگر در صورت فوت کارفرما چگونه پرداخت میشود؟
در زمانی که کارگاه تعطیل شده و یا کارفرما فوت کند، کارگر باز هم میتواند حق خود را مطالبه نماید. در این شرایط در صورتیکه اشتغال از سمت کارگر مورد تایید واقع شود، حق بیمه موردنظر به ایشان ارائه خواهد شد.
از شما همراهان عزیز ممنونم که من را تا پایان این مقاله همراهی کردید در صورتی که سوالی در این زمینه دارید از متخصصین مرکز اموزشیill بپرسید تا شما را راهنمایی کنند.