حسابرسی فرایندی است که در آن شواهد مربوط به فعالیت ها و وقایع اقتصادی به صورت بی طرفانه جمع آوری و ارزیابی می شوند تا میزان انطباق ادعاهای مالی با معیارهای تعیینشده مشخص گردد. هدف از حسابرسی، ارائه گزارشی است که صحت اطلاعات مالی را تأیید کند و به اشخاص ذی نفع اطمینان دهد که گزارش های مالی شرکت ها قابل اتکا هستند.
انواع مختلفی از حسابرسی وجود دارد، از جمله:
- حسابرسی صورت های مالی: بررسی صورت های مالی یک شرکت برای اطمینان از اینکه اطلاعات به درستی و طبق اصول
- حسابداری ثبت شده اند؛
- حسابرسی رعایتی: تعیین میزان رعایت قوانین، مقررات و سیاست های داخلی توسط شرکت؛
- حسابرسی عملیاتی: ارزیابی کارایی و اثربخشی فعالیت های یک سازمان؛
- حسابرسی داخلی: انجام شده توسط کارکنان شرکت برای ارزیابی ریسک ها و کنترل های داخلی.
حسابرسان باید مستقل از سازمانی باشند که حسابرسی را برای آن انجام می دهند تا بتوانند گزارشی بی طرفانه ارائه دهند.
حسابرسی یک فرایندی است که ارزیابی میکند صحت یا عدم صحت فعالیت ها و رویداد های مالی شرکت را بر اساس استاندارد ها و شواهد و گزارشاتی تهیه میکند این گزارشات در اعتبار شرکت تاثیر زیادی میگذارد و در تصمیمات سرمایه گذاران نقش اساسی دارد.
شرکت های مشمول حسابرسی در سال 1402 طبق قانون 272 قانون مالیات های مستقیم بعضی از هستند این شرکت ها باید صورت های مالی حسابرسی شده خود را ارائه بدهند.
آن دسته از شرکت ها که میزان درآمدشان مشمول حسابرسی است (جمع کل درآمدشان بیش تر از دویست میلیارد ریال باشد و در خصوص شرکت های پیمانکاری مبلغ دریافتی در هر صورت وضعیت دویست میلیارد ریال باشد).
یا به حد نصاب فروش برای حسابرسی رسیده اند طبق مبلغ هایی که توسط سازمان امور مالیاتی اعلام میشود؛ البته این قانون فقط مشمول درآمد نیست.
بعضی از شرکت ها هم باتوجه به مبلغ جمع دارایی هایشان سابرسی(جمع ستون بدهکار تراز نامه یا صورت وضعیت مالی شرکت بیش تر از سیصد و پنجاه ملیارد ریال باشد) جز شرکت های مشمول میباشند.
شرکت های مشمول در سال 1402
- تمامی شرکت های زیر باید صورت های مالی حسابرسی شده خود را به همراه اظهارنامه مالیاتی خود به مهلت سه ماه بعد پایان تاریخ ارائه اظهارنامه تسلیم کنند. و در صورت
- ارائه ندادن صورت های مالی حسابرسی شده خود مشمول جریمه ای معادل بیست درصد (20%) مالیات متعلق میشوند؛
- شرکت های پذیرفته شده یا متقاضی پذیرش در بورس اوراق بهادار و شرکت های تابعه و وابسته به آن ها؛
- شرکت های سهامی عام و شرکت های تابعه و وابسته به آنها؛
- شرکت های موضوع بندهای الف و ب ماده (7) قانون اساسنامه سازمان حسابرسی با رعایت ترتیبات مقرر در تبصره یک ماده 132 قانون محاسبات عمومی؛
- شعب و دفاتر نمایندگی شرکت های خارجی که در اجرای قانون اجازه ثبت شعبه و نمایندگی شرکتهای خارجی – مصوب 1376- در ایران ثبت شدهاند؛
- موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی و شرکت ها، سازمان ها و موسسات تابعه و وابسته به آن ها؛
- سایر افراد حقیقی و حقوقی (شامل شرکت های سهامی خاص و سایر شرکت ها و همچنین موسسات انتفاعی غیرتجاری، شرکت ها و موسسات تعاونی و اتحادیه های آن ها و اشخاص حقیقی که مطابق قانون موظف به نگهداری دفاتر قانونی هستند) طبق اخرین اظهارنامه ای که به سازمان دارایی تسلیم کرده اند. اگر جمع کل درآمدشان (درآمد ناخالص مثل فروش کالا و یا ارائه خدمات عملياتي و غيرعملياتي) بیش تر از دویست میلیارد ریال باشد و در خصوص شرکت های پیمانکاری مبلغ دریافتی در هر صورت وضعیت دویست میلیارد ریال باشد یا اگر جمع دارایی های آن شرکت یعنی جمع ستون بدهکار تراز نامه یا صورت وضعیت مالی شرکت بیش تر از سیصد و پنجاه ملیارد ریال باشد.
افراد حقیقی هم گزارش ارائه میدهند
در صورتی که میزان فعالیت افراد حقیقی به مبلغ حد نصاب (جمع کل درآمدشان بیش تر از دویست میلیارد ریال و یا جمع دارایی های آن شرکت بیش تر از سیصد و پنجاه ملیارد ریال باشد).
برسد باید از خدمات حسابرسی استفاده کنند و صورت های مالی حسابرسی شده تهیه کنند. در این گزارش برخی از اصول باید رعایت شده باشد که شامل مدارک و اسناد حسابداری طبق ضوابط، اصول و استانداردهای حسابداری، تعیین نمودن درآمد مشمول مالیات طبق قانون مربوط به آن و… است.
تمامی این قوانین در دوره های مالیاتی حسابداری مرکز آموزشی ill به شما آموزش داده میشود.
زمان ارائه گزارش
طبق ماده 272 قانون مالیات های مستقیم سه ماه بعد از پایان آخرین مهلت ارائه اظهارنامه مالیاتی هر سال است.
این مهلت برای اشخاص حقیقی پایان شهریور ماه و برای اشخاص حقوقی پایان مهرماه هر سال میباشد. زمانی که مهلت ارائه اظهارنامه مالیاتی تمدید شود این مهلت نیز به صورت خود کار تمدید میشود.
اگر شرکتی سال مالی با سال شمسی مطابق نباشد
مهلت افراد حقوقی برای ارائه دادن صورت های حسابرسی شده خود سه ماه بعد از ارائه اظهارنامه عملکرد میباشد؛ پس شرکتی که سال مالی با سال شمسی یکی نباشد این مهلت 3 ماه بعد از آخرین مهلت ارسال اظهارنامه است.
جریمه ارسال نکردن گزارش سال 1402
طبق ماده 272 قانون مالیاتهای مستقیم در صورت ارائه نکردن گزارش مالی در زمان تعیین شده مشمول جریمه ای معادل بیست درصد (20%) مالیات متعلق میشوند.
موضوعاتی که یک حسابرس باید بررسی کند
یک حسابرس همیشه باید به این نکات توجه کند. اولین موضوع در باره صورت های مالی است. حسابرس باید صورتهای مالی را بررسی کند و خطا عدم تطبیق را تشخیص بدهد. دومین موضوع در رابطه با با الزامات نظارتی است.
یک حسابرس باید صورت های مالی را بر اساس قوانین حسابداری بررسی کند و موضوع آخر مربوط میشود به کنترلهای داخلی حسابرس. هر قسمتی از گزارشات صورتهای مالی که دارای ضعف هست را مجددا برسی میکند.
حسابرسی یک شرکت یا یک سازمان کار خیلی مهمی بهحساب میآید. به این خاطر که میتوان متوجه شد که آیا حسابداران به خوبی کار کردهاند و یا گزارشهای آنها درست و دقیق بوده است.
حسابرس هرگونه خطا و تخلفی را بهصورت مکتوب به افراد ذیصلاح اعلام می کند. به همین خاطر است که حسابرسی یک سازمان یا شرکت کار بسیار دقیق و مهمی است. حسابرس اساساً یک فرد بیطرف است.
از شما همراهان عزیز ممنونم که من را تا پایان این مقاله همراهی کردید در ادامه میخواهیم به مهم ترین سوالاتی که شما دوستان از مرکز آموزشی ill پرسیدید پاسخ بدهیم .
سؤالات متداول
1-شرکتهای مشمول ماده ۲۷۲ کدام هستند؟
همان طور که در ابتدای مقاله توضیح دادیم شرکت هایی که جمع کل درآمدشان بیش تر از دویست میلیارد ریال و یا جمع دارایی های آن شرکت بیش تر از سیصد و پنجاه ملیارد ریال باشد.
2-موضوعات مورد بررسی حسابرس کدام موارد هستند؟
اولین موضوع مهم برسی صورتهای مالی است. حسابرس باید صورتهای مالی را بررسی کند و خطا و عدم تطابق را در پیدا کند و موضوع بعدی مرتبط با الزامات نظارتی است.
3- میزان درآمد مشمول در سال مالی 1402 چقدر است؟
شرکت هایی که جمع کل درآمدشان (درآمد ناخالص مثل فروش کالا و یا ارائه خدمات عملياتي و غيرعملياتي) بیش تر از دویست میلیارد ریال باشد یا اگر جمع دارایی های آن شرکت بیش تر از سیصد و پنجاه ملیارد ریال باشد.
4- مشمولان افراد حقیقی هستند یا حقوقی؟
همان طور که در مقاله توضیح داده شد؛ حسابرسی فقط در رابطه با افراد حقوقی نیست، در صورتی که میزان فعالیت افراد حقیقی به مبلغ حد نصاب حسابرسی برسد باید از خدمات استفاده کنند و صورت های مالی حسابرسی شده تهیه کنند.
5-شرکت های پیمانکاری چه زمانی نیاز به حسابرسی دارند؟
شرکت های پیمانکاری مبلغ دریافتی در هر صورت وضعیت دویست میلیارد ریال باشد یا اگر جمع ستون بدهکار تراز نامه شرکت بیش تر از سیصد و پنجاه ملیارد ریال باشد.
اگر در رابطه با این موضوع سوالی دارید میتوانید از مشاورین ما در مرکز آموزشی ill بپرسید.