لیست بیمه یکی از الزاماتی است که صاحبان واحد های اقتصادری باید هر ماه به سازمان تامین اجتماعی ارائه دهند.
لیست بیمه تامین اجتماعی، فهرستی از سوابق کاری (بیمه ای) کارکنان و کارگرانی است که در شرکت یا سازمانی کار می کنند و حقوق و مزایایی دریافت می کنند. این لیست شامل مشخصات فردی بیمه شدگان و اطلاعات کارگاهی است که اقدام به بیمه نموده است.
نحوه تهیه و ارسال لیست بیمه:
- کارفرمایان باید حداکثر تا ۱۵ روز بعد از شروع کسب و کار به نزدیک ترین شعبه تامین اجتماعی مراجعه کرده و کد کارگاهی دریافت کنند؛
- پس از دریافت کد کارگاهی، کارفرمایان میتوانند با استفاده از نام کاربری و رمز عبور، لیست بیمه را از طریق سامانه اینترنتی ارسال کنند؛
- تمامی کارکنانی که کد بیمه ندارند، باید با مراجعه به شعب تامین اجتماعی و ارائه مدارک هویتی، کد بیمه دریافت کنند.
حق بیمه:
- حق بیمه شامل ۳۰% از حقوق است که ۷% را خود کارمند یا کارگر پرداخت می کند و ۲۳% بقیه آن بر عهده کارفرما است.
لیست بیمه شامل موارد زیر است:
- نام و نام خانوادگی؛
- کد ملی کارکنان؛
- دستمزد روزانه؛
- دستمزد ماهانه؛
- مزایای مشمول بیمه؛
- حق بیمه سهم کارگر؛
- کسورات.
که این لیست برای تمامی کارگران و کارکنان که در یک واحد اقتصادی مشغول به کار هستند باید پر شود و به سازمان تامین اجتماعی ارائه شود.
همه افرادی که اسمشان در لیست بیمه قرار دارد مطابق بیمه و قانون کار در پایان هر ماه مبلغی به عنوان حق بیمه برای استفاده از مزایای تامین اجتماعی به این سازمان پرداخت می شود.
مبلغ حق بیمه طبق بیمه و قانون کار 30 درصد از حقوق کارگران و کارکنان می باشد، که از این30 درصد، 7 درصد آن سهم کارگر است و 23 درصد آن سهم کارفرما است.
در پایان هر ماه کارفرما 7درصد از حقوق کارگر و کارمند خود را به خاطر واریز حق بیمه کسر می کند و 23درصد سهم خودش را هم به آن اضافه می کند و در اخر بعد از ارسال لیست بیمه توسط کارفرما مبلغ نهایی حق بیمه را کارفرما در سایت سازمان تامین اجتماعی پرداخت می کند.
انواع بیمه تامین اجتماعی
در کل برای ارائه لیست بیمه به سازمان تامین اجتماعی ما چند نوع بیمه داریم از قبیل:
- بیمه اجباری؛
- بیمه اختیاری؛
- بیمه خویش فرمایی؛
- بیمه مشاغل ازاد.
نحوه ارسال لیست بیمه به تامین اجتماعی
برای تهیه لیست بیمه تامین اجتماعی 2 روش وجود دارد.
- در روش اول صاحبان مشاغل و یا نماینده قانونی آن ها وارد سایت سازمان تامین اجتماعی (es.tamin.ir ) میشوند کد ملی و کلمه عبور، که قبلا به اشخاص از طریق پیامک ارسال شده است را وارد میکنند و جزئیات لیست بیمه را وارد و ارسال میکنند؛
- در روش دوم صاحبان مشاغل و یا نماینده قانونی آن ها وارد برنامه List Disk میشوند و اطلاعات کارکرد ماهانه کارگران و کارکنان خود را وارد نرم افزار نموده و دو فایلی که توسط نرم افزار ایجاد شده است را در سایت تامین اجتماعی (es.tamin.ir ) بارگذاری میکنیم و فیش حق بیمه را پرداخت میکنیم.
آموزش ارسال رایگان لیست بیمه به تامین اجتماعی
در ایتدا وارد سایت tamin.ir میشویم و فایل های برنامه List Disk را دانلود میکنیم و برنامه را نصب میکنیم. بعد از نصب برنامه وارد برنامه میشویم و از منوی «اطلاعات پایه» گزینه «مشخصات کارگاه» انتخاب میکنیم.
در این قسمت مشخصات کارگاه را در نرم افزار وارد میکنیم. در پنجره مشخصات کارگاه که برای ما باز میشود گذینه جدید را میزنیم و اطلاعات را تکمیل میکنیم:
- کد کارگاه؛
- ردیف پیمان؛
- نام کارگاه؛
- نام کارفرماغ
- ادرس کارگاه؛
- نرخ حق بیمه .
و بعد از پر کردن اطلاعات گزینه ثبت را میزنیم. در مرحله بعدی از منوی «اطلاعات پایه» گزینه «مشخصات کارکنان» انتخاب میکنیم.
در پنجره مشخصات کارکنان که برای ما باز شده گزینه «جدید» انتخاب میکنیم. در فرم مشخصات کارکنان خود را تک تک وارد میکنیم.
(شمارعه بیمه؛ نام؛ نام خانوادگی؛ نام پدر؛ شماره پرسنلی ؛ شماره شناسنامه؛ شهر محل صدور؛ کدملی) و اطلاعاات وارد شده را ثبت میکنیم.
برای تهیه لیست بیمه خود از منوی «عملیات» گزینه «لیست ماهانه» انتخاب میکنیم.
در پنجره لیست ماهانه که برای ما باز شده گزینه «جدید» انتخاب میکنیم. لیست بیمه ماهانه و حق بیمه را تعیین میکنیم.
بهتر است قبل از تهیه لیست بیمه در نرم افزار، اول فایل اکسل لیست بیمه خود را تهیه نمایید. در لیست ماهانه
کد کارگاه؛ ردیف پیمان؛ سال ؛ ماه؛ شماره لیست ؛ تعداد نفرات؛ جمع روزهای کارکرد؛ جمع دستمزد روزانه؛ جمع دستمزد ماهانه؛ جمع مزایای ماهانه مشمول.
اگر مزایای غیر مشمول هم داشتیم در بخش جمع کل دستمزد و مزایای ماهانه در قسمت مشمول و غیر مشمول واردش میکنیم.
در بخش حق بیمه سهم بیمه شده 7 درصد و سهم کارفرما 20 درصد و بیمه بیکاری که 3 درصد است اعداد این بخش تعیین میششوند مطابق با اطلاعات وارد شده.
در مرحله بعدی ریز کارکرد را که وارد میکنیم برای جلوگیری از مغایرت، لازم است هر چیزی که در لیست ماهانه تنظیم کردهاید، در ریز کارکرد ثبت کنید یا اینکه لیست ماهانه را براساس ریزکارکرد تغییر دهید و آن را ویرایش نمایید.
در این فرم بیشتر اطلاعات از فرم های قبلی که ثبت کردیم وارد میشود. شماره بیمه شده ( روی آیکون دوربین کلیک نموده و شخص بیمه شده را انتخاب میکنیم ).
روزهای کارکرد ؛ دستمزد روزانه ؛ مزایای ماهانه مشمول (مستمر)؛ مزایای ماهانه مشمول (غیر مستمر)؛ تاریخ اغاز به کار و تاریخ ترک کار را وارد میکنیم.
وقتی موارد بالا را را وارد میکنید؛ نرم افزار بصورت اتوماتیک سایر اطلاعات را در کادرهای سبز نمایش میدهد. بعنوان مثال زمانی که شخص بیمه شده را وارد می کنید، تمامی اطلاعات آن نفر نمایش داده میشود.
«ریزکارکرد جدید را ثبت میکنیم » بر روی تایید کلیک میکنیم .
فرم جدید ریز کارکرد را باز میکنیم و آماده و ثبت میکنیم ریز کارکرد فرد بیمه شده بعدی را اگر بیمه شده یک نفر است، گزینه خروج را کلیک نمایید و از فرم ریز کارکرد خارج شوید. در غیراین صورت اطلاعات ریزکارکرد بیمه شده بعدی را وارد کنید و …
برای تهیه دیسکت لیست بیمه از منوی «عملیات» و گزینه «لیست ماهانه» انتخاب میکنیم و انتخاب گزینه «تهیه دیسکت برای فایل لیست ماهانه و لیست ریز کارکرد»
در پنجره دیسکت2 تا فایل مسیر و نام فایل لیست ماهانه بر روی علامت… کلیک نموده و محل ذخیره فایل را مشخص نمایید. و مسیر و نام فایل لیست ریز کارکرد بر روی علامت… کلیک نموده و محل ذخیره فایل را مشخص ذخیره میکنیم.
در یکی از درایوها فولدری بنام list ایجاد کنید و دو فایل را در آن فولدر ذخیره نمایید.
بر روی گزینه «قبول» کلیک کنید. اگر لیست ماهانه (تعداد نفرات و روزهای کارکرد و دستمزد روزانه و …) و ریز کارکرد را صحیح تنظیم کرده باشید با پیغام «عملیات انتقال اطلاعات به دیسکت با موفقیت انجام شد.» مواجه میشوید.
بارگذاری لیست بیمه در سایت
وارد سایت eservices.tamin.ir میشویم و نام کاربری و رمز عبور را وارد میکنیم اگر قبلا وارد این سایت نشده ایم باید گزینه ثبت نام را بزنیم.
گذینه ورود به سامانه را انتخاب میکنیم در بخش نام کاربری و رمز عبور شماره یا کد ملی صاحبان مشاغل یا نماینده را وارد میکنیم.
بعد از ورود به سامانه از منوی کارفرمایان گزینه لیست حق بیمه و ارسال لیست حق بیمه را بازمیکنیم. در این قسمت میتوانیم فایل های لیست حق بیمه را بارگذاری کنیم ( این کار را از 2 روش میتوانیم انجام دهیم)
در روش اول 2 تا فایلی را که قبلا از طریق نرم افزار List Disk تهیه کردیم در این قسمت بارگذاری میکنیم. در روش دوم بدون نیاز به هیچ نرم افزاری عملیات تهیه لیست حق بیمه را انجام دهیم.
با کلیک کردن بر روی بارگذاری فایل لیست حق بیمه، صفحهای باز میشود و به شما امکان بارگذاری فایل موردنظرتان را میدهد.
اگر لیست بیمه را به موقع ارسال نکنیم :
طبق بیمه و قانون کار سازمان تامین اجتماعی برای ارساال لیست بیمه 30 روز زمان در نظر گرفته است.
اگر تا پایان این مدت ارسال نشود صاحبان مشاغل مشمول پرداخت جریمه نقدی، تحت عنوان عدم ارسال رد کردن لیست بیمه تامین اجتماعی به میزان 10درصد مبلغ حق بیمه همان ماه خواهند شد.
اگر لیست بیمه به موقع ارسال نشود، کارفرمایان ممکن است با جرائمی مواجه شوند. براساس قانون، در صورتی که کارفرما لیست بیمه را تا پایان ماه بعد از تنظیم لیست حقوق و دستمزد ارسال نکند یا با تأخیر ارسال کند، مشمول جریمه ای معادل ۱۰ درصد نسبت به جمع کل حق بیمه و بیمه بیکاری خواهد شد. علاوه بر این، عدم پرداخت به موقع حق بیمه نیز جرائم ۲ درصدی به ازای هر ماه تأخیر را در پی خواهد داشت.
برای جلوگیری از این جرائم، توصیه می شود که کارفرمایان دقت زیادی در ارسال به موقع لیست بیمه داشته باشند و از نرم افزارهای مالی قدرتمندی که بر اساس آخرین قوانین امکان تهیه لیست حقوق و دستمزد را فراهم می کنند، استفاده کنند.
سوالات متداول
- فایل هایی را که قبلا از طریق نرم افزار List Disk تهیه کردیم چگونه در سامانه بارگذاری کنیم؟ بعد از ورود به سامانه از منوی کارفرمایان گزینه لیست حق بیمه و ارسال لیست حق بیمه را بازمیکنیم.
در این قسمت میتوانیم فایل های لیست حق بیمه را بارگذاری کنیم. - تفاوت بیمه اجباری و اختیاری؟
کسانی که در قبال دریافت حقوق و دستمزد در واحد های اقتصادی کار میکنند، مشمول قانون کار هستند. مطابق بیمه و قانون کار، کارفرما موظف است کارمندان خود را بیمه کند.
بیمه اختیاری برای افرادی هست که کارفرما ندارند و تحت پوشش هیچ گونه بیمهای نیستند.
از شما همراهان عزیز ممنونم که من را تا پایان این مقاله همراهی کردید در صورتی که سوالی در این زمینه دارید از متخصصین مرکز آموزشیill بپرسید تا شما را راهنمایی کنند.